Beste Belgische films op Netflix in 2023

Ben je opzoek naar een goede film van filmmakers uit Europa? Kijk dan eens tussen de Belgische films die je op Netflix kan vinden. Wij hebben de beste films voor je op een rij gezet. 

Al jarenlang proberen ze in België aan de weg te timmeren. Natuurlijk zijn de filmproducties een stuk kleiner dan in Nederland door het taalverschil in Vlaanderen en Wallonië. Maar toch wisten ze in de afgelopen jaren aan de weg te timmeren. Zo ken je misschien wel de film Ferry, met veel Nederlandse invloeden is dit echt een topper geworden. Ben je dus opzoek naar een goede Belgische film, kijk dan eens in de lijst die wij voor je hebben samengesteld. 

Een lijst met beste Belgische films van 2023: 

We kunnen niet zeggen dat de beste films afkomstig zijn uit België. Zo staan ze vooral bekend om hun series die ook op Netflix te zien zijn. Maar wij hebben toch een greep gedaan uit de beste films van Belgische afkomst. 

Ferry 

Misschien toch wel de bekendste Belgische film op Netflix is Ferry. Nu wordt er in deze film geacteerd door zowel Nederlandse acteurs als Vlaamse, maar het idee komt oorspronkelijk uit België. Het is bekend dat in Brabant de grootste drugslabs zich bevinden. Ook al in 2006, dat is de tijd wanneer deze film zich afspeelt. Ferry is nog geen eigen baas en werkt voor Brink. Hij moet voor Brink opzoek naar overvallers die zijn zoon hebben mishandeld. Je ziet de geschiedenis van Ferry, en wil je nu meer zien dan kan je ook nog altijd de serie: Undercover kijken. Daarin speelt Ferry ook een hoofdrol. 

Het gezin van Paemel 

Dit is al een oude film, maar in België spreekt hij goed tot de verbeelding. Zo gaat het over de stakingen die landelijk plaatsvonden rondom de socialistische arbeidersbeweging in de jaren 60 tot aan 80. Een land in wederopbouw en daar moet een gewoon boerengezin zich nog maar in zien te redden. Dat proberen zoon en dochter te doen, maar door allemaal de hoeve te verlaten gaat het steeds slechter op de boerderij. 

Crazy Love 

In België zijn er een aantal films in de jaren 80 en 90 gemaakt die nog steeds enorm populair zijn. Zo heb je ook de film: Crazy Love. Harry is nog maar twaalf, en heeft een verkeerd beeld van liefde. Zo ziet hij zijn ouders als voorbeeld, maar gelukkig is er vriend Stan die hem helpt in de wereld van liefde. Ze gaan opzoek naar meisjes, ze kussen en hij vertelt haar meer over seks. Je ziet Harry opgroeien in deze film en ontdekken dat liefde niet altijd maar pracht en praal is. 

Black 

In Brussel is de zwarte gemeenschap een stuk groter dan in andere delen van België. In deze film wordt het verhaal van Mavela verteld. Zij groeit op in een achterstandswijk in België en is lid van de gevreesde bende ‘’Black Bronx’’. Ze wordt verliefd op een Marokkaanse jongen. Dit is al uit den boze voor de vrienden, maar hij is ook nog lid van de rivaliserende beweging ‘’1080’’. En wanneer je jezelf bij een bende aansluit is er geen weg meer terug, of toch? 

Cool Abdoul 

Het mooie aan dit verhaal is, dat het een verfilming is van een waargebeurd verhaal. Zo gaat het over de Gentse bokser Ismaïl Abdoul. Hij is geboren in Arteveldestad en woont daar tot op dag van vandaag nog steeds. Hij wil als bokser de top bereiken en dat is dan ook zijn droom. Maar in deze bokswereld kan je snel foute keuzes maken en ligt de criminaliteit altijd om de loer. 

Rookie 

Deze film heeft nog een ondertitel die je moet weten voordat je hem gaat kijken: ‘’ride to live’’. Dit is het verhaal van Nicky, hij is ambitieus en hij is een echte motorrijder. Tot hij plotseling een ongeluk krijgt waardoor zijn leven volledig op z’n kop staat. Hij zal nooit meer kunnen racen hoe graag hij ook zal willen. Zijn neefje Charlie heeft ook talent, maar lang niet zo veel, maar toch blijft Nicky hem pushen. 

All of Us 

In deze film heeft Els de hoofdrol. Ze werkt in een ziekenhuis voor terminaal zieke patiënten. Dat is een hele opgave omdat zeker niet iedereen zich daaraan over wil geven. Als therapeute wil ze iedereen bemoedigen. Maar één van haar patiënten wil zelfs de ziekte compleet voor haar familie verbergen. 

De loteling 

Dit verhaal speelt zich af in 1833. Een periode in de Vlaamse Kempen waar er nog geen officiële dienstplicht geldt. Maar ze via een loting Belgen in het leger krijgen. Niet iedereen is het eens met deze loting. Jan loot zich vrij, wat een flinke opluchting is. Tot hij een zak geld kan krijgen van een rijke jongeling. Hij gaat voor het geld, maar als snel komt hij erachter dat dit een verkeerde beslissing is. 

Vermist 

Evi groeit op in een conservatief gezin. Wanneer ze door haar vader betrapt wordt in een discotheek loopt ze weg van huis. Dit is niet iets dat uit de lucht komt vallen, maar toch vertrouwd Walter de zaak niet en gaat op onderzoek uit. Hij komt erachter dat Evi en haar ouders een slechte relatie hebben. Maar wat is er nu eigenlijk gebeurt met Evi?

Lola vers la Mer 

Samen met Samir woont Lola in een pleeggezin. Ze wil graag dierenarts worden en probeert hiervoor haar diploma te halen. Haar moeder Catherine overlijdt plotseling, en Philippe haar stiefvader zorgt ervoor dat ze niet bij de plechtigheid aanwezig mag zijn. Zo gooide hij haar twee jaar eerder uit huis omdat ze transseksueel is. Deze film is tekenend voor de hedendaagse situatie in onze maatschappij en probeert dit te belichten. 

De Twaalf 

Frie Palmers wordt verdacht van een moord en moet hiervoor in de rechtbank verschijnen. De jury moet een oordeel geven over haar toekomst en of ze wel of niet wordt veroordeeld. Tijdens deze serie krijg je een kijkje in het hoofd van een jurylid. Wat het betekent om opgeroepen te worden. Maar ook hoe je leven kan veranderen wanneer je misschien verkeerde keuzes maakt over iemand zijn toekomst. 

Fenix 

Series over drugs in combinatie met Nederland zijn helemaal van deze tijd. Zo hebben we Undercover en nu ook de film Ferry. Deze staat zelfs boven aan deze lijst. Fenix is een nieuwe film die daaraan wordt toegevoegd. De rechercheur en de zoon van een familie die crimineel is keren terug naar huis. Dit doen ze om geldzaken en familiezaken te regelen. Maar ze raken verstrengeld in een drugsruzie midden in het Nederlandse Brabant. Loopt dat wel goed af? 

Franse en Belgische films 

Vooral in Frankrijk zien we een grote opkomst aan goede films. Waar we ze in Amerika vooral houden van actie, zie je echt goede verhaallijnen terugkomen in de Franse filmindustrie. Veel Belgische acteurs trekken dan ook de laatste jaren naar Frankrijk om te gaan acteren. Hierdoor zie je veel Franstalige films, maar minder Belgische films. 

Vorige

Beste Thriller Films op Netflix in 2023

Volgende

Beste kinderfilms in 2023 

Laatste van Blog