Safety First

Voor alle duidelijkheid: SAFETY FIRST – THE MOVIE van Tim Van Aelst is geen grote film. Meer zelfs. Is het wel een bioscoopfilm? Niemand weet wat een dergelijk, weliswaar succesvol tv-vehikel in een filmzaal komt zoeken. Alles aan SAFETY FIRST ruikt naar televisie: karikaturale typetjes, een flinterdun verhaaltje, vrij flauwe situatiehumor, tot en met het gewild onbeholpen acteren enz. Waarom toch wil een sitcom vroeg of laat per se en o zo graag naar de bioscoop?

Wat werkt op het kleine scherm komt niet altijd tot zijn recht op het grote scherm dat uiteraard alles nog eens extra uitvergroot. Letterlijk. Hoe dan ook, de bewakingsagenten Dirk Porrez, Simon ‘Smos’ Vos, Luc Turlinckx en Ingrid Porrez slepen met meer toeval dan gericht gelobby een droomjob in de wacht. Hun opdracht voor de komende dagen? Waken over de VIP op het hippe muziekfestival Tomorrowland. Gelukkig (!) komt daar niet al te veel van in huis. Het klavertjevier, dat de verleidelijke, onwaarschijnlijke slogan ‘Discipline, Dedication & Friendship’ in het wapenschild draagt en een keertje te veel en te nadrukkelijk uitspreekt, poogt zich goedschiks of kwaadschiks van de zware taak te kwijten, maar ze hebben blijkbaar allemaal wel wat anders aan hun hoofd. Zo gaat dat in een comedy. Vooral Dirk dan. Hij loopt op vrijersvoeten van het prototype “Ik vind je leuk, jij vindt me lief, wat nu?” En dat zal de kijker geweten hebben. Toch bizar. Wat de toeschouwer meteen in de smiezen heeft, daar hebben zijn collega’s, zijn dikke vrienden niet het flauwste vermoeden van. Of ze willen het niet zien.

Kortom, de onderliggende, goedaardige, toe te juichen en zeer menselijke boodschap van SAFETY FIRST – ook al ligt die er dan vingerdik op – dreigt constant wat verloren te raken in de gezellige drukte van het kleurrijke decorum van Tomorrowland, in het onafgebroken heen-en-weergedraaf van zowat iedereen en wordt bijna versmacht door het gestoethaspel van het illustere gezelschap.

Filmmaker Van Aelst had ons in het persdossiertje nog zo gewaarschuwd: “Uit de kast komen, een tricky thema voor een comedy, dat we respectvol wilden aanpakken.”

Vorige

The Sea of Trees

Laatste van Blog