Navigeren door Netflix: het ontwarren van Belgiës unieke digitale contentlandschap

//

Als je in België bent, zou je kunnen opmerken dat je Netflix-bibliotheek er anders uitziet dan die in andere landen. Dat komt omdat licentieovereenkomsten bepalen wat er beschikbaar is, en in het geval van België worden deze deals beïnvloed door de behoefte aan zowel Franse als Nederlandse content. Deze tweetalige vraag voegt een laag complexiteit toe aan een al ingewikkeld licentie landschap. In 2021 wezen veranderingen in de Benelux-abonneebasis op evoluerende voorkeuren voor gelokaliseerde content. Hoewel Belgen misschien niet toegang hebben tot zo’n grote selectie als sommige andere EU-landen, zal het begrijpen van deze nuances verduidelijken waarom bepaalde shows en films wel (of niet) op je scherm staan.

Verkennen van Netflix in België: een onderscheidende mix

Terwijl je navigeert door Netflix in België, zul je merken dat het niet helemaal hetzelfde is als wat wordt aangeboden in het VK of Ierland, waar filmliefhebbers toegang hebben tot meer dan 2400 titels. Dit omvat sciencefictionfilms, historische films en zelfs documentaires over beroemde persoonlijkheden zoals 'The Pelayos' met hun beroemde roulette spel en meer. Zulke films zijn niet altijd overal even goed verkrijgbaar. In tegenstelling hiermee zijn de selecties van Denemarken en Hongarije teruggebracht met honderden films. Waarom deze ongelijkheid? Het komt neer op licentieovereenkomsten die worden beïnvloed door lokale smaken en regelgeving.

Belgische kijkers genieten van een samengestelde mix die meer Franstalige films en lokale content bevat, dankzij richtlijnen zoals de Digitale Eengemaakte Markt van de EU en de eigen Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten van België. Het algoritme van Netflix wordt hier persoonlijk; het stelt shows en films voor op basis van wat Belgen graag kijken. Dit betekent dat je exclusieve Amerikaanse series in België zou kunnen vinden die elders niet worden gestreamd.

Navigeren door geo-geblokkeerde content op Netflix in België

Als je door Netflix in België scrolt en je favoriete show niet kunt vinden, is geo-blocking waarschijnlijk de reden. Dit systeem beperkt wat je kunt kijken op basis van regionale licentieovereenkomsten – best wel een domper, toch?

Nu, er is één veelgebruikte workaround: het gebruik van een Virtual Private Network of VPN. Dit hulpmiddel laat Netflix in feite denken dat je afstemt vanuit een ander land, waardoor er nieuwe content wordt ontgrendeld voor jouw binge-kijkplezier.

Echter, deze methode heeft zijn mitsen en maren. Netflix juicht deze tactiek niet bepaald toe; het is tegen hun regels en kan resulteren in het blokkeren van je account. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het je stream kan vertragen of afgesneden kan worden als Netflix erachter komt.

Maar hier is wat goed nieuws voor wetgetrouwe kijkers: de ‘portabiliteitsregulering’ van de EU stelt je in staat om van je Belgische bibliotheek te genieten, zelfs wanneer je espresso zit te nippen in Rome of selfies maakt bij de Eiffeltoren – geen regelomzeiling nodig.

Cureren van Belgiës Netflix-ervaring

België onderscheidt zich in zijn Netflix-aanbod, waar kijkers een bibliotheek tegenkomen die is samengesteld om hun eigen tweetalige achtergrond en culturele voorkeuren te weerspiegelen. In tegenstelling tot naburige landen met bredere selecties, bevat de catalogus van België een indrukwekkende variëteit aan Franstalige films en lokale Vlaamse producties. Deze onderscheidende mix komt voort uit EU-beleid dat culturele diversiteit en regionale content aanmoedigt.

Bijvoorbeeld, terwijl VK-abonnees kunnen genieten van een breed scala aan Britse en Amerikaanse shows, vinden Belgen vaak titels die nauwer aansluiten bij hun lokale cultuur – denk aan Belgische drama’s of Franse komedies die niet te vinden zijn op andere Europese Netflix-sites.

Kijkend naar de toekomst, verwacht dat de contentstrategie van België zal evolueren. De trend wijst naar licentiemodellen die toegankelijkheid en kijkerskeuze prioriteren. We zouden ook een toename kunnen zien in Belgische producties, aangezien bedrijven als Netflix wereldwijde rechten zoeken voor regionale shows. Deze benadering verrijkt niet alleen de Belgische kijkervaring, maar toont ook haar unieke culturele identiteit op een wereldwijd podium.

Vorige

Zo geniet je onderweg van jouw favoriete films

Volgende

De beste apps om films te bekijken en te volgen

Laatste van Blog