‘Accounts delen op Netflix kost eind dit jaar al geld’

Netflix-accounts delen is straks niet meer gratis. De streamingdienst is van plan om nog dit jaar een extra vergoeding te vragen voor mensen die hun account delen met anderen buiten hun gezin.

Grote verliezen voor Netflix

Netflix heeft al langer problemen met accounts delen en gaat hier nu ook iets aan doen. Zeker nu het bedrijf voor het eerst in haar geschiedenis abonnees heeft verloren. In een wereld waarin er steeds meer streamingdiensten de kop opsteken, is Netflix voor het eerst ooit 200.000 abonnees kwijtgeraakt in slechts één kwartaal.

Het tweede kwartaal ziet er nog erger uit: hierin zou het 2 miljoen accounts gaan verliezen. Eerder meldde Netflix al dat het niet groeide, maar het verliezen van abonnees is uiteraard nog erger, zelfs voor de grootste streamingdienst van de wereld (met nu 220 miljoen abonnees wereldwijd).

Oorlog door Rusland

Volgens Netflix komt de terugloop van abonnees door de oorlog in Oekraïne, de grote mate van concurrentie op de markt en inflatie. Zo is het op dit moment niet mogelijk om in Rusland Netflix te gebruiken. Netflix schortte zijn dienst daar op in protest tegen de invasie van Oekraïne. Een invasie die op dit moment nog steeds in volle kracht gaande is, waardoor Russen zijn afgesloten van veel diensten.

Wat waarschijnlijk ook niet heeft geholpen, is dat Netflix dit jaar nog weinig series en films heeft gemaakt die grote hits waren. Vorig jaar had het natuurlijk Squid Game, maar een succes als dat heeft het in 2022 nog niet kunnen vieren. Zelfs Bridgerton, dat in eerste instantie een monsterhit was, kon het tij niet keren met zijn tweede seizoen. De docu The Tinder Swindler heeft het goed gedaan, maar verder is het nog rustig op de rode N.

Goedkoper abonnement

Van die 220 miljoen betalende abonnees delen 100 miljoen mensen hun account met mensen die niet tot hun huishouden behoren. Een groot probleem voor de streamingdienst, die op zich dus niet per se tegen accounts delen is, maar dan moet het dus wel binnen hetzelfde adres zijn. Het staat ook in de voorwaarden van Netflix waarmee je als gebruiker akkoord gaat wanneer je een abonnement afsluit.

New York Times schrijft dat Netflix naast het tegengaan van accounts delen ook iets anders wil doen om weer te groeien. Dat is namelijk de introductie van een goedkoper abonnement waarbij je advertenties te zien krijgt. Het werkt dan een beetje zoals veel apps werken: je kunt ze wel gratis (en in het geval van Netflix tegen een klein bedrag) gebruiken, maar je hebt dan wel te stellen met advertenties. Of Netflix hiermee doelt op reclames tussen series door, banners in het menu of een andere vorm van adverteren, is nog onbekend.

Accounts delen

Sowieso moet Netflix het nog officieel aankondigen, want op dit moment komt deze informatie uit de geruchtenmolen rollen. Het heeft wel zelf aangegeven dat het kijkt naar goedkopere abonnementen en oplossingen voor accounts delen, maar dat het waarschijnlijk tegen het einde van het jaar al plaatsvindt, dat is op dit moment nog een gerucht.

Vorige

Netflix Tudum: niet het succes waar de streamingdienst op hoopte

Volgende

​10 Netflix-series en films voor mensen die van de ruimte houden

Laatste van Blog