HBO Max en Discovery Plus gaan samen als één ultrastreamingdienst

Warner Bros en Discovery gaan samen. Het bedrijf heet Warner Bros Discovery en één van de grootste dingen die hierdoor staan te gebeuren, dat is het samenvoegen van de streamingdiensten. Kijken we straks naar HBO Discovery Max Plus?

HBO Max en Discovery Plus

We hebben het nog maar net in Nederland: HBO Max. Tegelijkertijd bevat streamingdienst Discovery Plus relatief weinig content die grote getalen aan mensen naar de dienst zullen trekken. Een goede keuze dus om die te zien samenvoegen. Met HBO Max heb je toegang tot geweldige series zoals Friends en Sex and the City, evenals Warner Bros-films zoals Dune en Aquaman. Discovery is wat dat betreft een ietwat vreemde eend in de bijt: je kunt er Eurosport op kijken, een paar TLC-series en docu’s van Discovery. Het heeft tot nu toe in ieder geval nog geen series voortgebracht waar iedereen het bij de koffie-automaat over heeft.

Warner Bros en Discovery gaan samen voor een bedrag van 39 miljard euro. Warner Bros-streamingdienst HBO Max en Discovery Plus zijn beide nog niet heel ‘oud’: HBO Max ging live in mei 2020 (en in maart 2022 in Nederland) en Discovery Plus verscheen maart 2020 (en begin 2021 in Nederland). Inmiddels heeft HBO Max al in een vrij korte tijd 74 miljoen abonnees aan zich weten te binden, terwijl Discovery Plus slechts 22 miljoen abonnees heeft. Gecombineerd komen de streamingdiensten uit op een kleine 100 miljoen abonnees, maar er zal ook veel overlap zijn waardoor het waarschijnlijk iets lager uitvalt. Sowieso veel lager dan Netflix met zijn 221 miljoen abonnees.

Warner Bros Discovery

Hierdoor is het goed nieuws dat de fusie van Warner Bros en Discovery nu een feit is, want dat betekent dat de streamingdiensten worden samengevoegd. Hoe dat verder in zijn werk gaat en hoe de dienst gaat heten, dat is onbekend, al wordt verwacht dat Discovery Plus onder de paraplu van het veel sterkere HBO Max komt te hangen. Een fusie van streamingdiensten die waarschijnlijk nog heel veel maanden in beslag neemt.

Als je beide streamingdiensten hebt, dan is het waarschijnlijk enorm voordelig dat de twee fuseren: immers zal de prijs waarschijnlijk iets naar beneden gaan. Tegelijkertijd is het een tegenvaller voor mensen die één van de twee diensten gebruiken: die moeten waarschijnlijk flink meer gaan betalen. Toch biedt het voor iedereen wat meer rust, want het wemelt van de streamingdiensten. In Nederland alleen al hebben we er meer dan twaalf, waaronder: Netflix, HBO Max, Disney+, Discovery Plus, KIJK, NLZiet, Cinetree, Cinemember, Apple TV+, ViaPlay, Amazon Prime Video en Videoland.

Streamingdienst-oorlog

Tegelijkertijd zien we wel meer beweging in de wereld van films, series en streaming. Zo heeft Disney tegenwoordig allerlei content van Fox en is de overname van MGM door Amazon ook rond, waardoor je straks James Bond kunt kijken op Amazon Prime Video. Hoewel we verder niet zo snel zien gebeuren dat er nog meer streamingdiensten samengaan, is er wel overduidelijk een oorlog gaande, waarin alle streamingdiensten zoveel mogelijk tijd van de klant hopen te krijgen.

Die oorlog is er in content, maar ook in prijs. Zo zijn er streamingdiensten die met een voordelig basic-abonnement komen, waarbij je weliswaar toegang hebt tot alle content, maar wel het kijken van reclames moet ondergaan, terwijl er ook diensten zijn die juist met andere voordeeltjes komen, zoals de gametak die Netflix is begonnen.

Hoewel veel streamingdiensten qua types content hetzelfde aanbod hebben, is Discovery Plus precies een streamingdienst die qua aanbod goed past bij HBO Max. Zo komen reality televisie, sport en wetenschap naar een streamingdienst die juist wordt geprezen om zijn geacteerde films en series. Op een verwachte prijswijziging na is dat in principe dus vooral goed nieuws. Het is alleen afwachten hoe de twee bedrijven, of eigenlijk juist dat ene Warner Bros Discovery, dat gaat invullen.

Vorige

HBO (Max) krijgt er nog meer klanten bij dan dat er vertrekken

Volgende

10 goede films en series om te kijken op HBO Max

Laatste van Blog