Adieu Nagisa Oshima 1932-2013

Nagisa Oshima, de Japanse grootmeester en bekendste exponent van de Japanse Nouvelle Vague is vandaag overleden. Hij is de maker van het even beruchte als bloedmooie tweeluik, AI NO CORRIDA (1976, beter bekend als L’EMPIRE DES SENS – Het rijk der zinnen – , een tijdlang in België verboden na eerst in beslag te zijn genomen, onmiddellijk nadat de film in België in première was gegaan) en AI NO BOREI (Het rijk van de passie, 1978).
Film & Televisie (de voorganger van Filmmagie) besteedde destijds bijzonder veel aandacht (bijna een hele editie) aan de controverse rond de release van L’EMPIRE DES SENS.

Oshima (1932- 2013) studeerde rechten aan de Universiteit van Kyoto. Met SHONEN (1969) brak hij definitief internationaal door. Hij maakte toen al films vanaf 1954.
Nagisa Oshima bracht eind de jaren ’70 een opgemerkt bezoek aan het Filmfestival ‘Film International’ in Antwerpen. 

In de ogen van Oshima zijn seks en politiek sterk met elkaar verweven en loopt seksuele frustratie parallel met geweld. Met andere woorden: hij hield de hedendaagse Japanse samenleving een ontnuchterende spiegel voor. Hij zag liefde als een allesverslindende passie waardoor het individu de onderdrukking kon verdragen.

Andere bekende films zijn het controversiële liefde-voor-een-aap-verhaal MAX, MON AMOUR (1986) en de magistrale klassieker FURYO (alias MERRY CHRISTMAS MR. LAWRENCE) met als hoofdacteurs David Bowie en Ryuchi Sakamoto die eveneens de schitterende soundtrack verzorgde.
TABOO bleek in 1999 de laatste film die de toen al zwaar zieke Japanse filmer zou maken.
Nagisa Oshima werd 80 jaar.

Volgende

Nederlandse online casino’s – de beste sites volgens Alexey Ivanov

Laatste van Blog