Your Name.

Het wachten is beloond: YOUR NAME. had eerst een erg beperkte release in Brussel en Wallonië, zonder Nederlandstalige ondertitels. Nu hebben Sphinx (Gent) en UGC Antwerpen toch de schoonheid van de Japanse animefilm ingezien en hem in hun programma geplaatst. Je moet er wel snel bij zijn: deze film zal vermoedelijk niet lang in de zalen spelen.

YOUR NAME. (mét punt erachter) is een regelrecht fenomeen. Met zijn vorige producties had cineast Makoto Shinkai zich al opgeworpen als een van de grote beloften van de animatiefilm in zijn land. The Garden of Words (2013) en Journey to Agartha (2011) vielen op door hun visuele verfijning en bijzondere sfeerschepping. Maar met zijn nieuwste overtrof Shinkai alle verwachtingen, op meer dan één manier. In de Japanse pers waren hoogdravende omschrijvingen als ‘de nieuwe Miyazaki’ niet van de lucht. Aan de bioscoopkassa’s was YOUR NAME. een van de succesvolste Japanse films ooit, Azië volgde in geen tijd en nu gaat ook de rest van de wereld voor de bijl. Het is een fraai voorbeeld van hybride animatie, met de hand getekend op tabletcomputers. Door deze manier van werken wordt het beste van twee werelden gecombineerd, want de mogelijkheden aangaande digitale beeldmanipulatie vloeien naadloos samen met de emotionele betrokkenheid en soepele lijnvoering van traditionele animatie.

De plot is een aanstekelijke mix van romantisch tienerdrama, speculatieve sciencefiction en apocalyptische einde-der-tijdenfabel. Twee tieners dromen dat ze in elkaars lichaam belanden, of is die droom werkelijkheid? Zullen ze erin slagen elkaar te ontmoeten? En wat met de komeet die eraan komt? Het hypermoderne verhaal bevat ook talrijke verwijzingen naar de Japanse mythologie en wordt begeleid door springerige J-rock. Shinkai maakt de onwaarschijnlijke plot aannemelijk door scherp te stellen op de emoties van zijn personages. Het body swap-fenomeen en het tijdreizen worden mooi aangegeven met het motief van open- en dichtschuivende deuren. Opvallend is ook de ongedwongen toon waarop lichamelijkheid en hormonale kriebels worden aangekaart – dat ligt in het door christelijk zondebesef bezwaarde Westen wel even anders. Visueel doet Shinkai wonderen met ongemeen gedetailleerde landschappen en zijn kleurgebruik is ronduit indrukwekkend. Of het allemaal wel ‘mathematisch’ klopt, is niet eens zo belangrijk. YOUR NAME./KIMI NO NA WA is zo’n overweldigende audiovisuele ervaring dat weinig toeschouwers er onverschillig bij zullen blijven.

De vertoningen van YOUR NAME. vind je terug op cinenews.be.

Geschreven door GORIK DE HENAU

Your Name.

04/04/2017
Regisseur: 
Scenario: 
Genre: 
Productiejaar: 
2016
Distributeur: 
Le Parc Distribution

Media: