Touching Infinity

Drie mensen weten dat ze snel zullen sterven. Rebecca, een moeder omringd door beginnend leven, probeert haar dochters uit te leggen dat zijzelf er binnenkort niet meer zal zijn. Fernand spreekt voor de laatste keer zijn liefde uit voor de vrouw met wie hij zijn leven heeft gedeeld. Delphine loopt tegen oude wonden aan en bespreekt die met haar verzorgster. Alle drie hopen ze alles gezegd te hebben, voor het te laat is.

De Belgische documentairemaker Griet Teck (Feel My Love) mengt zich met respectvolle, bescheiden lens in hun dagelijkse levens. Zonder vragen te stellen of zichtbaarheid op te eisen brengt zij aan het licht hoe belangeloze liefde tussen mensen in kleine gebaren besloten ligt. Ze krijgt het voor elkaar ongekend dichtbij te komen en de meest intieme gesprekken vast te leggen, zonder dat het ooit ongepast of voyeuristisch aanvoelt.

TOUCHING INFINITY is opgebouwd uit stilstaande tableaus van de mensen en de huizen waarin zij leven. De buitenwereld is enkel zichtbaar vanuit deze besloten ruimtes, door vensters en ramen, om het gevoel van intimiteit en afzondering over te brengen. Met enkel diëgetische geluiden – er is geen externe soundtrack – versterkt Teck dit gevoel van nabijheid, zoals het pianospelen van Rebecca’s dochter, getik van bestek, het gefluit van een vogel door een open raam. Er schuilt iets universeels in de terugkerende beelden van servies dat wordt afgedroogd en koffie die wordt ingeschonken: de drie stervelingen hebben elk hun eigen rituelen, maar deze film toont hoeveel de dood ons uiteindelijk op elkaar doet lijken.

Teck geeft een eerlijk en waarachtig beeld van afscheid en toont hoe de dood niet losstaat van alledaagsheden, maar daar juist sterk mee verwant blijkt. Er loopt een draad van humor en trivialiteit door de documentaire, zoals wanneer Rebecca’s dochter op haar bed een zieke nadoet, of een schoolmeisje aan Rebecca vraagt of ze haar ziekenhuisbed meeneemt als ze bij een vriendinnetje gaat logeren. Teck slaagt erin te laten zien dat er, voorbij angst en verdriet, tegen het levenseinde vooral liefde overblijft. Een documentaire om stil van te worden.

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door BOUKE SCHUT

Touching Infinity

Regisseur: 
Genre: 
Distributeur: 
Dalton Distribution

Media: