Onward

Magie zal nooit vervelen. Dat bewijst ONWARD, de nieuwe Pixarfilm die fabelfiguren in de mixer gooit met het hier en nu.

Team Pixar dropt ons in een fantasierijke setting waar we graag vertoeven. We vertrekken vanuit een hedendaags, buitenstedelijk Amerika, maar zien hints naar een magisch verleden. Glazen burchten als wolkenkrabbers, drakensymbolen of een doodgewone gezinswoning met Keltische elementen: de wereld van ONWARD is een verrassende mengeling van heden en verleden. Hetzelfde geldt voor zijn bewoners, mythische wezens die hun roemrijke sprookjesgeschiedenis hebben ingeruild voor een menselijke realiteit. Feeën vliegen niet meer, centaurs hebben het galopperen verleerd en de ooit woeste manticore baat een themarestaurant uit. De evolutie heeft de magie ingehaald. Het is aan Ian om haar terug te toveren.

Ian is een verlegen puber, die inoefent hoe hij zijn klasgenoten moet uitnodigen voor zijn verjaardagsfeest en een lijstje heeft met dingen die hij aan zichzelf wil veranderen. Hij is ook blauw, inclusief zijn prachtig hyperrealistisch getekende haar, en heeft grote puntoren. Wat hem veel meer tekent dan zijn tiener- of elf-zijn (no pun intended) is echter de band met zijn overleden vader. Ian wil net als hem zijn, zo schrijft hij in zijn lijstje. Op zijn zestiende verjaardag krijgt hij een oude spreuk cadeau die zijn vader voor één dag kan terugbrengen. Maar hoe moet hij de toverspreuk uitspreken? Wat begint is een queeste naar Ians innerlijke toverkracht.

Barley, Ians oudere broer, is een übergeek die het mythische verleden koestert en verknocht is aan het fictieve fantasybordspel Quest of Yore. Als grote kenner van all things magic is hij Ians mentor tijdens de zoektocht naar wat nodig is om de spreuk uit te voeren. De tocht van de broers is gevuld met te vergaren skills, hints, puzzels, kaarten en opdrachten. Barley verwijst daarbij constant naar Quest of Yore. Het is erg slim én vermakelijk hoe ONWARD zelf een realiteit creëert om daaraan te refereren. Tegelijk zijn Barleys spel en de visuele motieven (denk mythisch, magisch, middeleeuws) nadrukkelijk geïnspireerd door kaartspelen als Magic: the Gathering en Dungeons & Dragons. Ook andere populaire fantasycultuur komt aan bod. De scène waarin de jongens een rivier doorkruisen met standbeelden rondom hen doet denken aan de Argonathscène uit de eerste Lord of the Rings-film. Meer verwijzingen zijn verstopt als waren ze paaseieren.

ONWARD is een compacte, vlotte vertelling met een overtuigend hoofdpersonage. Goedzak Ian laat door het gemis van zijn vader meteen in zijn hart kijken. Wanneer hij stukje bij beetje zijn toverkracht leert te gebruiken, leidt dat tot originele vondsten, zoals (vooral inhoudelijk sterk) de Bodemloze Put overbruggen puur door een toverspreuk die steunt op vertrouwen, of (visueel sterk) varen op een uitvergrote Cheetos-chips. De onstuimige broer en excentrieke nevenpersonages zoals de zachtaardige manticore, de agressieve feeënbende of de centauragent met opvallende snor zorgen voor de nodige humor, maar bijster verfijnd is die niet. Vergeleken met Dreamworks’ Shrek, waarmee het de sprookjesthematiek en CGI-techniek gemeen heeft, delft ONWARD het onderspit. ONWARD is eerder lichtvoetig coming-of-agedrama dan sprookjessatire. Veel braver, ook.

De tocht van Ian brengt hem dichter bij zijn vader én bij zichzelf, dat ligt voor de hand. In de finale neemt hij het als een volleerd magiër op tegen een origineel monster. Maar ONWARD geeft gelukkig nog wat meer denkvoer. Tijdens het verhaal verschuift de focus geleidelijk van de vaderband (het verleden) naar de broederband (verleden, heden en toekomst). Onward, dus, volle kracht vooruit. Bovendien komt stapje per stapje de magische kracht van de mythische nevenpersonages weer tot leven. Een sterk staaltje filmmagie.

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS

Onward

04/03/2020
Regisseur: 
Productiejaar: 
2020
Distributeur: 
Disney

Media: 

onomatopee