Early Man

De kleipoppetjes van het Britse Aardman Animations zijn terug met hun domme, aandoenlijke koppen om in stop-motion de boel op stelten te zetten. Na onder meer de boerderij in Chicken Run (de meest winstgevende stopmotionfilm ooit) kiest Nick Park nu voor een context die allergeschikst is voor het expressieve gegrom van zijn personages: de oertijd.

Dug en zijn niet al te pientere holbewonersvrienden leven vredig in hun idylle tot op een dag de toekomst letterlijk aan de deur staat: de boosaardige alleenheerser van een stad uit het bronzen tijdperk verjaagt de tamme goedzakken uit hun vallei om er op zoek te gaan naar nog meer brons. Dug laat het er niet bij en door een absurde samenloop van omstandigheden zal het lot van de vallei beslecht worden door … een voetbalwedstrijd. De klunzige ploeg onder leiding van Dug heeft nog nooit een voetbal gezien, maar heeft wel één groot voordeel: ze vormen een hecht team, wat van de ijdeltuiten bij topploeg Real Bronzio niet gezegd kan worden. early man is opgebouwd rond de niet bijster originele dubbele boodschap: samen werkt beter dan alleen en iedereen is welkom (ook vrouwen, oude mannen en everzwijnen). Zoals we van de studio gewoon zijn, is de film vooral een komedie vol woordgrappen (voor kijkers hier gaan die in de Engelse versie wel wat te snel), slapstick en absurde humor. Niet alles moet steek houden en wanneer er opeens een reusachtige eend met scherpe tanden opduikt in het stenen tijdperk is dat best hilarisch. Meer van dat en wat minder losse, korte sketches met slapstickgrollen waren welkom geweest. Maar Aardman blijft Aardman: de gelaatsuitdrukkingen van de personages zijn van een aandoenlijke eenvoud, terwijl de decors dan weer heerlijk gedetailleerd en inventief zijn (al hebben de makers wel heel goed naar Peter Jacksons Mordor gekeken). En vooral: het feit dat alles van klei is maakt het zo tastbaar. Daar wordt ook op ingespeeld, zoals in de running gag waarbij slechterik Nooth in de neus wordt geknepen en de handafdruk er doodleuk in blijft staan. Als je erbij stilstaat hoeveel werk in zo’n claymation-film kruipt, apprecieer je hem alleen nog maar meer.

Kijk op cinenews.be voor de vertoningen van EARLY MAN. Meer reviews, portretten, themastukken en interviews vind je in ons maandelijkse filmmagazine, te bestellen met een mailtje naar info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten, of maandelijks in uw bus via een abonnement.

Stuur een mailtje naar info@filmmagie.be om een duoticket te winnen voor deze film!

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS

Early Man

07/02/2018
Regisseur: 
Productiejaar: 
2017
Distributeur: 
Entertainment One

Media: