Bigfoot Junior

De 13-jarige Adam moet op school de pesterijen ondergaan van een stel nietsnutten. En hij heeft zo zijn eigen puberproblemen: het ontembare haar op zijn hoofd dat constant langer lijkt te worden en alweer een paar sneakers die hij kan weggooien omdat zijn voeten er gewoon doorheen groeien.

Alsof dat nog niet genoeg is, ontdekt Adam dat zijn mama liegt: vader is niet overleden toen hij een peuter was! Hij gaat naar hem op zoek en vindt hem ook, in een boomhut diep in het bos ... Zoals we al wisten uit de titel van deze computeranimatiefilm is Adams vader een bigfoot, het in Noord-Amerika legendarische harige creatuur dat zich in het woud schuilhoudt. Hij heeft zich daar teruggetrokken om zijn vrouw en kind verdere ellende te besparen, want de man wordt achternagezeten door de multinational HairCo die uit is op zijn DNA om er haargroei-experimenten mee te verrichten. Het verhaaltje wordt met overbodige verbale uitleg en dito gemoraliseer opgediend. De relatie zoon-vader, de rol van de moeder, de volwassenwording, de vraag “word ik ook een monster als vader?”, zijn interessante thema’s die hier veel te oppervlakkig zijn aangepakt. Wellicht om ook de jongste toeschouwertjes mee te trekken, blijken de dieren in het bos te kunnen spreken. Adam (Vlaamse stem Kobe Verdonck) roept daarbij verwonderd uit: “De bomen spreken ook, dit is precies een Disneyfilm!” Blijkbaar een wensdroom van de scenaristen, want hun brave verhaaltje vol clichés en zwart-witvoorstellingen haalt dat peil niet en komt te naïef over om te boeien. Het grootste deel van de film wordt verder gevuld met de strijd van vader en zoon bigfoot plus een stel sprekende dieren tegen de gemene baas van HairCo en zijn trawanten. Dat neemt niet weg dat de animatie uitstekend is. Terwijl Ben Stassens vorige langspeelfilm Robinson Crusoe (2016) leed aan een vervelende overdaad van ononderbroken actie, slaagt BIGFOOT JUNIOR er niet in contact te krijgen met de toeschouwer. Vergeleken met deze spijtige misser waren Fly Me to the Moon (2008) evenals de schildpaddenfilms Sammy 1 (2010) en Sammy 2 (2012) pareltjes.

De vertoningen van THE SON OF BIGFOOT vind je terug op cinenews.be

Ook Porto (Gabe Klinger) en Como nossos pais/Just Like Our Parents (Laís Bodanzky) verschijnen deze week in de zalen. De besprekingen van deze films vind je terug in ons zomernummer, dat te koop is in verschillende boekhandels en te bestellen is via info@filmmagie.be. Voor een nummer betaal je €7.

Geschreven door LUK MENTEN

Bigfoot Junior

02/08/2017
Muziek: 
Productiejaar: 
2017
Distributeur: 
Belga Films

Media: 

onomatopee