Aya De Yopougon

Een animatiefilm uit Ivoorkust zie je ook niet alle dagen in de bioscoop opduiken. Al is het dan (voorlopig?) zonder Nederlandstalige ondertitels. AYA DE YOPOUGON van het debuterende duo Marguerite Abouet & Clément Oubrerie beleefde zijn Europese première op het bekende animatiefilmfestival van Annecy en oogt bijzonder fris.

Eind de jaren 70. Yopougon, een volkswijk van Abidjan, Ivoorkust.  Aya, 19 jaar, heeft begrepen dat ze beter voortstudeert in plaats van uit te gaan en plezier te maken. Niet iedereen is het evenwel met haar eens. Haar beste vriendinnen Adjoua en Bintou bijvoorbeeld willen het leven ervaren van zijn plezantste kant tot op zekere dag een van beiden zwanger blijkt. Maar van wie?

AYA DE YOPOUGON, getekend in een klare lijn en in een eenvoudige stijl, is een hoogst amusante zedenschets waarin de mentaliteit van alle (grotesk uitvergrote) mannen vrolijk over de hekel worden gehaald terwijl ook niet alle vrouwen vrijuit gaan.

Emancipatie moet van onderuit komen, hier gesymboliseerd door een studerende en doodnuchtere Aya, een meisje dat op een intelligente manier naar de wereld in het algemeen kijkt en naar Afrika in het bijzonder. Mocht het Afrika Filmfestival in Leuven nog op zoek is naar een geschikte openingsfilm voor de volgende editie dan zou AYA DE YOPOUGON alvast een uitstekende keuze zijn.

Geschreven door FREDDY SARTOR

Aya De Yopougon

02/10/2013
Genre: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
CNC

Media: 

Trailer: 

FQ3ho8aQU4o

onomatopee