Été 85

Niet de Summer of ’69, maar die van ’85 zal de zestienjarige Alex zich blijven herinneren. Omwille van zijn eerste ontmoeting met de achttienjarige David, die hem van een verdrinkingsdood redde? Of omdat hij zijn geaardheid heeft ontdekt met een meer ervaren minnaar, zoals de jonge Elio in Guadagnino’s 'Call Me by Your Name'?

Gelukkig is Ozon Guadagnino niet en tappen niet alle coming-of-ageverhalen uit hetzelfde vaatje. Zo is het typisch voor Ozon om de romantische sfeer van de eerste liefde op te roepen met zonnige zeilboottochtjes, blitse discodansavonden en idyllische kampvuurscènes en daar dan bikkelharde, met taboes beladen taferelen tegenover te zetten.

Vanaf de openingsscène waarschuwt Alex, in voice-over, de kijker reeds: “Als je geen interesse hebt in de dood, stop dan maar met kijken.” David wordt geïntroduceerd als “le future cadavre”. Terwijl Alex later in een warm bad bekomt van zijn kapseizing, mijmert hij: “Baden lijken op doodskisten, maar dit is meer een sarcofaag.”.Ozon is net als zijn voorbeelden Buñuel en Pasolini een beroepsprovocateur. Met zijn seksueel gevoelige beelden en gedurfde machtsspelletjes filmt hij als een koorddanser tussen kunst en kitsch. Alex die, als meisje verkleed, in het lijkenhuisje de dode David ‘bespringt’, hem later wil opgraven op het kerkhof en dan opgepakt wordt door de politie als hij wild op Davids graf danst: geef toe, niet ‘the stuff that dreams are made of’!

Komt daar nog bij dat bij Ozon realiteit en fictie dikwijls in elkaar vloeien. Je vraagt je immers af wat het Engelse vriendinnetje Kate, vertolkt door de jonge Belgische actrice Philippine Velge, bedoelt met: “On invente les gens qu’on aime.” Hebben we dan nostalgisch gekeken naar een gefantaseerd verleden op de tonen van ‘In Between Days’ (The Cure) en Rod Stewarts ‘Sailing’ en op de verzen van Paul Verlaines ‘Il faut, voyez-vous, nous pardonner’? Zijn Alex en Paul een nieuwe versie van Rimbaud en Verlaine?

ÉTÉ 85 is de eerste film van de officiële Cannes 2020-selectie in onze zalen. Als ze alle zo markant zijn, dan wordt het een mooie Summer of 2020! 

Zoek hier een vertoning van ÉTÉ 85 in je buurt en lees meer reviews en achtergrondstukken in print

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE

Été 85

15/07/2020
Regisseur: 
Scenario: 
Productiejaar: 
2020
Distributeur: 
September Film

Media: