Over Filmmagie

MISSIE

“Niemand hecht belang aan filmkritiek, het geschreven woord gaat de dinosaurussen achterna”. Toen Bruce Willis deze bom lanceerde tijdens Cannes ‘97 was hoongelach zijn deel. Vele jaren later overheerst echter het cultuurpessimisme. Filmcritici zijn een bedreigde soort, op de rand van uitsterven, klinkt het.
Want voorspelde literatuurwetenschapper Rónán McDonald anno 2008 in een lijvig boek niet ‘De dood van de criticus’? Moest de Amerikaanse geschreven vakpers recent geen massale ontslagen in eigen rangen aankondigen nadat de economische crisis ook hen trof? Wijst niet alles erop dat het onafhankelijk denken en schrijven over film wereldwijd alsmaar meer onder druk staat?

Zo opende het onafhankelijke filmtijdschrift Filmmagie in haar feestnummer 600 een essay over de zin en onzin van filmkritiek. Daarin werd een lans gebroken voor 'levende filmkritiek', teksten waarin de spanning merkbaar is tussen de gevoeligheden van de schrijver en de films/filmmakers/genres waarover de criticus schrijft.

Voor de medewerkers van Filmmagie is het een uitdaging om vanuit hun passie voor film, gekoppeld aan kennis van zaken, diepgravend en kritisch te schrijven over interessante films en de betere cinema. Films worden getoetst aan hun inhoudelijke merites, vormelijke expressie, authenticiteit en levensbeschouwelijke of maatschappelijk-culturele relevantie.

We zien het als onze taak om in een sterk evoluerend medialandschap het verschil te maken, zonder vooringenomenheid en/of enige binding met het filmbedrijf. Daarbij reflecteren we vrijuit over film en filmcultuur, bieden we verdieping op een toegankelijke manier en speuren we naar onverwachte thematische tendensen en stilistische vernieuwingsbewegingen.

PROFIEL

De visie en missie van Filmmagie worden bewaakt door een kernredactie die haar team van zo'n 30 medewerkers aanstuurt om films in hun breed-maatschappelijke context te plaatsen, grondig te analyseren en vanuit filmhistorisch perspectief te belichten. We kiezen voor een filmische, sociologische en cultuurfilosofische interpretatie van een audiovisueel medium waaruit engagement blijkt voor fundamenteel humane waarden. Daarom gelooft het blad net in de beeldende, vormende, levensbeschouwelijke en educatieve kracht van het medium. Film als kunstzinnige expressie van de eigentijdse, creatieve mens.

Recent nog werd Filmmagie in binnen- en buitenland geprezen om zijn sterke dossiers rond 'De problematiek van de arthouses in Vlaanderen', een analyse van 'De Waalse Cinema', een studie over de Franse cinema, dossiers over Stanley Kubrick en Jacques Tati, een filmhistorische benadering van 'De komedie', de door het Fonds Pascal Decroos gesteunde reeks over 'De impact van de filmbusiness op de filmkritiek' en een nostalgische sfeerreportage over 'De laatste dorpsbioscopen'.

Filmmagie serveert maandelijks naast recensies van bioscoop- en dvd-releases vooral stevige dossiers, diepgravende interviews, verhelderende portretten, boeiende reeksen en pittige analyses van klassiekers.
 
UITSTRALING

Sinds 1956 is Filmmagie (tot 2006 'Film & Televisie') een begrip in Vlaanderen en een garantie voor een aanstekelijke verwoording van een persoonlijke interpretatie van film.

Filmmagie is via Folio te koop in een 20-tal verkooppunten (zie filmmagie.be/verkooppunten), is terug te vinden in de meeste openbare bibliotheken en schoolbibliotheken in Vlaanderen, tal van filmarchieven en tal van universiteiten in binnen- en buitenland waar film wordt bestudeerd.

Filmmagie is het oudste filmkritische blad van Vlaanderen. Het verschijnt tienmaal per jaar (niet in juni en augustus), telt 56 pagina’s, in kleur en geïllustreerd. In 2019 is Filmmagie toe aan zijn 63ste jaargang.

VASTE MEDEWERKERS

Jonas Bruyneel
Dimitri Dewever
Karel Deburchgrave
Gorik de Henau
Ivo De Kock
Bjorn Gabriels
Piet Goethals
Manu Gyselbrecht
Gert Hermans
Niels Laveren
Dirk Michiels
Rutger Penne
Freddy Sartor
Charlotte Timmermans
Mik Torfs
Evelien van Vessem

onomatopee