Unie van Belgische Filmpers reikt Grand Prix & Humanumprijs uit

Op 31 januari reikte de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) in Brussel de Grand Prix en de Humanumprijs uit. 57 filmjournalisten stemden voor hun beste film van 2018 en voor de film met de grootste maatschappelijke waarde.

De UBFP verenigt 119 filmcritici en -journalisten en is de Belgische vertegenwoordiger van FIPRESCI, de Internationale Federatie van de Filmpers. Samen met de UFK (Unie van de Filmkritiek) kent de UBFP jaarlijks een tiental persprijzen toe op filmfestivals in België. Naar jaarlijkse gewoonte werd de leden van de UBFP gevraagd naar hun favoriete vijf titels (van 460), waaruit een shortlist voortkwam met Burning, Roma, Three Billboards outside Ebbing, Missouri, Cold War en Phantom Thread. Die fantastic five maakten ook al deel uit van de top tien van beste films gepubliceerd in Filmmagie januari, waarvoor zestien filmcritici hun top tiens en bedenkingen over filmjaar 2018 deelden. Tijdens de vergadering over wie de Grand Prix in ontvangst mag nemen, is er plaats voor discussie en worden de journalisten uitgenodigd 'hun' prijs te verdedigen. 32 leden waren aanwezig op de stemming, met een finale voor de Grand Prix die ging tussen Roma en Burning. Burning van Lee Chang-dong haalde de meerderheid van de stemmen. De UBFP omschrijft haar Grand Prix als "een onverbiddelijk werk dat een virulente blik werpt op een apathische jeugd en tegelijk briljant de thema's van klassenstrijd en jaloezie behandelt. Lee Chang-dongs maakt een onvoorspelbare thriller met een flamboyante mise-en-scène en zorgt zo voor een nieuw vlaggenschip uit een land dat op het gebied van de thriller steeds meer successen boekt". De mysterieuze, zwaar geladen adaptatie van het kortverhaal Barn Burning van Haruki Murakami haalde ook al de internationale persprijs bij haar voorstelling in Cannes. Naar aanleiding van de Belgische release publiceerden we in juli een carrièreportret van Lee Chang-dong (tevens oud-minister van Cultuur en Toerisme in Zuid-Korea), dat we nu online delen. 

Naast de Grand Prix gaat een tweede prijs naar de film met de grootste maatschappelijke relevantie: de Humanumprijs. Dat de UBFP zowel Frans- als Nederlandstalige leden telt, verklaart grotendeels waarom Rabot (met als thema's armoede en sociale ongelijkheid) noch Pour vivre heureux (de uithuwelijkingsproblematiek in de Pakistaanse gemeenschap in Brussel) niet de meeste stemmen haalden, hoewel ze deel uitmaakten van de top vijf. Rabot, een documentaire over de gelijknamige Gentse wijk, haalde het namelijk niet tot onder de taalgrens en de release van het Brusselse Pour vivre heureux is in het Nederlandse taalgebied vrijwel onbesproken voorbijgegaan. Capharnaüm van Nadine Labaki won in de laatste stemronde van BlacKkKlansman, met als voornaamste argument dat de vluchtelingenproblematiek in Nadia Labaki's film dichter bij onze leefwereld staat dan de in de seventies gesitueerde Ku Klux Klan-komedie van Spike Lee. In een persmededeling schreef de persbond het volgende: “ Capharnaüm is een diepmenselijke film, waarin de regisseur in documentaire stijl een nietsontziende blik werpt op mensen die zoeken naar een betere wereld, omdat er in hun dagelijkse bestaan geen enkele hoop mogelijk is. Labaki plaatst haar camera op de hoogte van de kinderen in de hoofdrol en doet haar kijkers nadenken over grenzen en over de vraag: “Waarom zijn we op de wereld gezet?” Filmmagie interviewde actrice/regisseur Nadine Labaki tijdens Film Fest Gent in oktober. Haar film won daar de publieksprijs. Je kan het interview hier lezen. 

Beeld: Amerikaanse poster voor BURNING

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee