Streamen buiten de mainstream: Hitchcock in de mixer

Zijn Netflix en andere grote streamingplatformen de ‘winnaars’ van het verplichte thuiskijken? Of blijkt nu de toch beperkte scope van zulke kanalen? Hoe dan ook: ver weg van de mainstream zijn er allerlei boeiende (gratis) films te beleven. In een eerste selectie duiken we de wereld van Hitchcock in.

De experimentele collagefilms van Guy Maddin behoren tot het beste wat het nu tot een halt geroepen internationale festivalcircuit het laatste decennium te bieden heeft. Van bioscoopreleases in België is nooit sprake, al kunnen kijkers weleens rekenen op occasionele vertoningen bij Film Fest Gent of elders. Terwijl de coronacrisis ook stilaan doordringt in Noord-Amerika, heeft de Canadese cineast zijn THE GREEN FOG (2017, samen met de broers Galen & Evan Johnson) gratis én legaal online ter beschikking gesteld. In die ‘mastercut’ herwerken de cineasten de plot van Alfred Hitchcocks Vertigo met behulp van archiefbeelden uit oude films en televisieshows. Het resultaat is speels, surrealistisch en een tikkeltje verontrustend.

THE GREEN FOG is hier te bekijken.

Double Take

Het Brusselse centrum voor audiovisuele kunsten ARGOS zit op een berg interessant werk. Onder het label ARGOS TV zullen ze de komende tijd elke vrijdag een film uit hun collectie gratis online zetten. Vanaf vandaag is DOUBLE TAKE (2007) van Johan Grimonprez een week lang te bekijken. Ook deze film gaat aan de haal met Hitchcock. Via het thema van dubbelgangers legt Grimonprez (Dial H-I-S-T-O-R-Y, Shadow World) de vinger op de paranoia die de Amerikaanse politiek en onze mediageschiedenis tekenen. In een scenario van romanschrijver Tom McCarthy stichten Hitchcock-lookalikes verwarring rond de ideale moord, terwijl wereldleiders als Nixon en Chroetsjev via televisie de wereld naar hun beeld trachten te scheppen.

DOUBLE TAKE is hier te bekijken.

Beeld boven: The Green Fog

Geschreven door BJORN GABRIELS