Levering novembernummer

Hoewel sommige abonnees het novembernummer al uit hun postbus hebben kunnen plukken, kan de levering van het novembernummer op zich laten wachten door de staking bij diverse afdelingen van Bpost. Om tegemoet te komen aan de lezers die nu reeds inhoud willen raadplegen, sturen we graag een digitale versie op van het nummer. Graag een seintje naar info@filmmagie.be.

Op de cover van het novembernummer prijkt de Italiaanse film Lazzaro felice, die sinds deze week in de bioscoop te zien is. Onze recensie vind je hier.

Wie 'Italiaanse film' en 'post' naast elkaar ziet staan, kan niet om Il postino (Michael Radford, 1994) heen, een fictiefilm over de band die groeit tussen dichter Pablo Neruda en een Italiaanse postbode. Wie vanuit een historisch perspectief wil stilstaan bij de publieke rol van postbedeling kan echter beter terecht bij Night Mail, een korte Britse documentaire uit 1936 van Harry Watt en Basil Wright. De film was een voorbeeld bij uitstek van de manier waarop de Documentary Film Movement de documentaire vorm verkende in op volksopvoeding gerichte films. Documentairepionier John Grierson was de drijvende kracht in deze beweging en werkte ook mee aan Night Mail, die daarnaast wordt aangevuld met een gedicht van W.H. Auden ("This is the Night Mail crossing the border, / Bringing the cheque and the postal order, / Letters for the rich, letters for the poor, / The shop at the corner and the girl next door.”) en muziek van Benjamin Britten. De documentaire werd geproduceerd door de General Post Office Film Unit en was bedoeld om de efficiëntie van de postbedeling in het licht te zetten en de postmedewerkers een hart onder de riem te steken in tijd waarin hun lonen waren gedaald, de positie van de vakbonden onder druk was komen te staan en de Grote Depressie voor een pessimistische stemming zorgde.

Via deze link is de korte documentaire te bekijken met een introductie door de acteur Alec Baldwin voor de Amerikaanse zender Turner Classic Movie.

De vakbondsactie bij Bpost, waarmee wordt gewezen op een personeelstekort en de nefaste invloed van besparingen, duurt nog tot 12 november.

Beeld: affiche Night Mail door grafisch kunstenaar Pat Keely

Geschreven door FILMMAGIE
 
onomatopee