Le voyage de Fanny grote winnaar op JEF festival

De professionele- en kinderjury waren het roerend over wat de beste film van het JEF festival was. LE VOYAGE DE FANNY van de Franse actrice, regisseur en scenarist Lola Doillon mocht de twee grootste prijzen in ontvangst nemen.

In 1975 filmde Jacques Doillon Sac de billes, gemonteerd door zijn toenmalige echtgenote Noëlle Boisson, die datzelfde jaar het leven schonk aan hun dochter, Lola. Lola Doillon heeft nu met het op ware feiten gebaseerde LE VOYAGE DE FANNY een film gemaakt die erg verwant is aan de film uit haar geboortejaar. Toen waren het twee broers, nu zijn het zeven kinderen. In realiteit waren het er 23, een vereenvoudiging die de mogelijkheid biedt om enkele personages uit te diepen. Niet de bekende actrice Cécile de France, wel Léonie Souchard steelt de show en de harten van het publiek als Fanny. In 1943 krijgt ze als 12-jarige het hoederecht over zeven joodse kinderen en moet hen in veiligheid brengen over de Zwitserse grens. De spanning is te snijden tot het eind. De film kreeg de prijzen van de professionele- en de kinderjury en zal met dank aan de Felix Vanginderhuysen distributieprijs in onze zalen verschijnen.

AUF AUGENHÖHE, de debuutfilm van Duitsers Evi Goldbrunner en Joachim Dollhopf, die ook het scenario neerpenden, heeft intussen al zo'n 30 internationale prijzen op zak. Sinds 18 februari hoort daar ook de publieksprijs van JEF bij. Michi, een 11-jarige jongen wordt na de dood van zijn moeder naar een weeshuis gestuurd. Een nagelaten brief is de aanzet voor een zoektocht naar zijn vader. Wanneer ze hem vinden wacht Michi een ware verrassing: zijn vader blijkt een man met dwerggroei. Aanvankelijk overheerst een gevoel van schaamte, maar al snel kiest de zoon onvoorwaardelijk partij voor zijn vader. De subtiele tekening van de personages, de realistische toon, de overtuigende vertolking alsook het respect voor de andersvalide zijn de sterke punten. Daar komt bij dat het lage camerastandpunt (herinnerend aan Yasujiro Ozu) een minder vertrouwde kijk biedt op de wereld.

Palmares

Professionele jury (ECFA-jury)
Beste Film: LE VOYAGE DE FANNY van Lola Doillon
Beste Kortfilm: THE SHELTER van Robin Jensen

Kinderjury
Beste Film: LE VOYAGE DE FANNY van Lola Doillon
Beste Kortfilm: AWAKER van Filip Diviak

Publieksjury
Beste Film: AUF AUGENHÖHE van Evi Goldbrunner & Joachim Dollhopf

Felix Vanginderhuysen distributieprijs
LE VOYAGE DE FANNY van Lola Doillon

JEF in het ziekenhuis
Beste Kortfilm: HET LEVEN VAN ESTEBAN van Ines Eshun

Shortcutwinnaar
STACY AND THE ALIEN van Nelson Polfliet

Beeld: LE VOYAGE DE FANNY

Geschreven door ALFONS ENGELEN
 
onomatopee