Inside the Distance in Sphinx, Gent (22-26/6)

De zomer is niet alleen het speelterrein van blockbusters. Ook Vlaamse documentaires zoals DYING FOR LIFE en INSIDE THE DISTANCE krijgen een kans(je) in de arthousebioscopen. Zaak is wel er snel bij te zijn.

De documentaire INSIDE THE DISTANCE van Elias Grootaers viel ons al op tijdens het festival van Rotterdam. In ons festivalverslag schreven we toen:

Geluid en dat wat niet in beeld komt bouwen evenzeer een filmische ruimte op. Dat maakt de fijnzinnige Belgische documentaire INSIDE THE DISTANCE van Elias Grootaers voelbaar. Zijn collage van prachtige, jaren geleden met een kaars in de hand gefilmde homevideo’s en zwart-witscènes aan de rand van de boksring portretteert de Armeense bokstrainer Giorgi Shakhsuvarian, nu begeleider van de Belgische bokser Junior Bauwens. Op een landkaart is de afstand tussen zijn thuisstad Tbilisi in Georgië en zijn huidige leven in België een vuist groot. “Het hart is even groot als een vuist”, mijmert hij. “Mijn hart is dus groot genoeg om de afstand te vullen.” Vroeger hingen er bij hem foto’s van de poëtische cineast Sergei Paradjanov aan de muur. Met daarnaast afbeeldingen van bokshoudingen, en tactiel gefilmde wedstrijden en oefensessies, schaduwbokst INSIDE THE DISTANCE een persoonlijk portret in elkaar als een spel van schijn en zijn, van toenadering en afstand.

Geplande vertoningen in Sphinx, Gent:

22 juni om 20u (gevolgd door een nagesprek)
24 juni om 17u
26 juni 2017 om 20u

Het integrale festivalverslag over IFFR is te lezen in Filmmagie #673 (maart 2017)

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee