Goede voornemens in nieuwe bestuursakkoorden?

Laten we het nieuwe jaar beginnen met goede voornemens, niet die van onszelf maar die van de politieke partijen. Verlanglijstjes van politici doen regeringen vallen en smeden nieuwe coalities. De voorstellen rond filmbeleid, een Vlaamse materie, worden nog klaargestoomd tegen de verkiezingen in mei. Werpen we toch al een blik op wat er wordt gepland in de steden, waar een flink deel van onze filmcultuur verankerd zit. Zien we een voorafspiegeling van toekomstig beleid?

Volgens het bestuursakkoord tussen N-VA, Open Vld en sp.a wil Antwerpen “zich verder profileren als dé filmstad bij uitstek”. Waarmee bedoeld wordt: de stad als filmlocatie, ondersteund door “de Antwerp Film Bonus om filmproducties met internationaal potentieel aan te trekken”. Daarnaast “onderzoekt [de stad] de mogelijkheden om een onderscheidend Antwerps jeugdfilmfestival op te starten”. Een zinnetje dat JEF, de organisator van het jeugdfilmfestival in Antwerpen (en Brugge, Gent en elders), ongetwijfeld aanzet tot een vreugdedansje.

In het nieuwe bestuursakkoord in Gent – met zijn festivals, filmopleidingen en arthouses toch een filmstad – reppen Open Vld, Groen, sp.a en CD&V met geen woord over film. In algemene bewoordingen stelt het wel dat “het stadsbestuur blijft investeren in de artistieke ruggengraat van onze stad (de belangrijkste culturele huizen, gezelschappen en festivals)”. Ook in de Oostendse bestuursplannen van Open Vld, N-VA, Groen en CD&V komt film niet ter sprake, al timmert het filmfestival daar al jaren aan de weg. Wel wil de kuststad in 2030 Europese hoofdstad van Cultuur worden, net als Leuven trouwens. In die stad broeit er ook wat op filmgebied, maar de summiere visietekst van sp.a, Groen en CD&V laat film eveneens onvermeld. De Brusselse meerderheid van PS, Ecolo-Groen, Change.Brussels en DéFI kwam tot een veel lijviger bestuursakkoord, maar ook in hun 174 pagina’s is het speuren naar concrete initiatieven rond film. Het bestuur zal werken aan de internationale uitstraling door “samen met screen.brussels filmproducties aan te moedigen waarin Brussel herkenbaar aanwezig is”. Daarnaast stelt het expliciet “de alternatieve cultuur en de plaatsen waar deze plaatsvindt [te willen] ondersteunen: [zoals …] Cinema NOVA”.

Ook in Mechelen bindt de nieuwe beleidsploeg zich aan een concreet engagement: “In samenspraak met de belangrijkste stakeholders zoals het Filmhuis zorgen we voor een upgrade van het auditorium van het Cultuurcentrum Mechelen. Met nieuwe zetels, toegangs- en nooddeuren realiseren we er een kwalitatieve projectiezaal voor films.” Een pluim op de hoed voor het Filmhuis en de campagne die het heeft gevoerd. Dat brengt ons alsnog bij een wens voor 2019, gericht aan het hele filmveld: zet film op de agenda, niet enkel als middel voor economische return, maar als fundament van een kwalitatieve, kritische cultuur.

Beeld: Filmhuis Mechelen in Cultuurcentrum Mechelen

Geschreven door BJORN GABRIELS