Courtisane vertoont Bi Gan @ BOZAR

Hoewel het platform Courtisane vooral bekend is voor zijn festival, dat jaarlijks in het voorjaar doorgaat op verschillende locaties in Gent, heeft het ook een jaarwerking, vooral in Gent en in het Brusselse. Een normale bioscooprelease was te mooi om waar te zijn voor Bi Gans LONG DAY'S JOURNEY INTO NIGHT, maar Courtisane weet er de pareltjes uit te pikken. Na Bi Gans 'Kaili Blues' uit 2015 vanavond, vertonen ze de film morgen om 20u bij BOZAR.

De voor Un Certain Regard geselecteerde LONG DAY'S JOURNEY INTO NIGHT van de Chinees Bi Gan daalt met lang volgehouden shots af in een extatische ervaringswereld. Hoewel de Engelse titel verwijst naar het gelijknamige toneelstuk van Eugene O'Neill, heeft Bi Gan de Chinese titel van de film ontleend aan het kortverhaal Last Evenings on Earth van Roberto Bolaño. "De namen van de personages zijn allemaal namen van populaire zangers", geeft Bi Gan aan. "Ik heb namen gekozen die passen bij de geest van de film. Hetzelfde heb ik gedaan voor die twee filmtitels." Verwacht evenwel geen statische literatuurverfilming, want Bi Gan demonteert zijn scenario tot indrukken en uiterst intrigerende scènes.

Het hoofdpersonage gaat in zijn geboortedorp op zoek naar een verloren geliefde, waarbij Bi Gan een web van verlangens en herinneringen weeft, een spinsel met dunne draadjes en grote gaten. Wanneer de dolende man in een bioscoop een 3D-film gaat bekijken, zetten ook wij als kijkers een 3D-bril op. Wat volgt is een fragiel, magisch moment van ongeveer een uur lang dat aanvoelt als een meanderende mijmering – steunend op melancholische muziek – over het speuren naar een nauwelijks tastbare connectie. Tegelijk etaleert dat ene shot in 3D een krachtige, korte stonde van opperste geluk, gensters die van een vuurwerkstokje schieten, vervliegen en toch zo sprankelend dansen in een momentopname die alleen in cinema zo'n lang leven beschoren is. LONG DAY'S JOURNEY INTO NIGHT smeert de lengte van die vonken, even kort als een smachtend liefdeslied, uit over een minutenlange cinematografische bravoure. Efemere popsentimenten blijven heerlijk lang hangen.

Tickets en info.

[Deze tekst is een herwerking van een festivalverslag uit Cannes 2018]
Beeld: Affiche voor LONG DAY'S JOURNEY INTO NIGHT (naar Marc Chagall

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee