Cannes 2017: Amerikaanse honing

In al zijn Franse cinefilie gaat Cannes elk jaar ook op zoek naar welke Amerikaanse films de komende tijd het mooie weer zullen maken. Vooraf was er gemor te horen over het beperkte aantal grote Hollywoodsterren dat over de rode loper zou schrijden.

Grote namen zijn wel te vinden in Noah Baumbachs THE MEYEROWITZ STORIES (NEW AND SELECTED), waarin Adam Sandler en Ben Stiller halfbroers spelen met dezelfde vader, beeldhouwer Harold Meyerowitz (Dustin Hoffmann). Na onder meer The Squid & the Whale, Frances Ha en While We’re Young toont Baumbach opnieuw dat New Yorks neurotisch geneuzel niet alleen aan Woody Allen toebehoort. Ondersteund door Randy Newmans pianomuziek is THE MEYEROWITZ STORIES een portret van een disfunctionele familie waarvan de leden elkaar en zichzelf voortdurend van alles wijsmaken. In de (onafhankelijke) Amerikaanse cinema bulkt het van dergelijke verhalen, vaak een manier om verschillende acteursgeneraties aan elkaar te koppelen.

Meer rafelranden en rauwe energie zijn terug te vinden bij THE FLORIDA PROJECT, Sean Bakers opvolger van Tangerine. Die voor de Quinzaine des réalisateurs geselecteerde film is een niet al te verre neef van Andrea Arnolds American Honey. Met enkele leden van zijn amateurcast op het podium benadrukte Baker in Cannes dat hij mensen wil aanzetten “om van de film te genieten, maar zich vooral ook verder te informeren over verborgen daklozen”. THE FLORIDA PROJECT volgt het meisje Moonee, haar vrienden en haar moeder in hun dagelijkse leven vlak bij, maar bijzonder veraf van vakantieparadijs Disney World.

Zoals Tangerine – bekend als ‘die iphonefilm’, maar vooral een brok energieke cinema – baadt THE FLORIDA PROJECT in schreeuwerige kleuren; Moonee woont in een motel dat bekendstaat als de ‘paarse woningen’. Onder de drukke kleuren, grofgebekte dialogen en altijd aanwezige omgevingsgeluiden (overvliegende helikopters krijgen een middenvinger) zit een doorvoeld sociaal drama.

De komende dagen gaan nog enkele Amerikaanse hoofdcompetitiefilms in première. De broers Ben en Joshua Safdie zijn voor hun GOOD TIME in zee gegaan met Robert Patinson. Er wordt ook nog uitgekeken naar THE BEGUILED, de nieuwe film van Sofia Coppola, Cannesroyalty dankzij haar eigen films, en die van haar vader Francis Ford, wiens naam hoog pronkt in een van de aankondigingsfilmpjes voor de start van de vertoningen.

Beeld: THE MEYEROWITZ STORIES, Noah Baumbach

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee