Brussels Short Film Festival viert twintigste verjaardag

Hét Brusselse festival voor de korte film serveert dit jaar nogmaals een brede waaier aan kortfilms (en gasten). De organisatie selecteerde 36 films voor de nationale en 58 films voor de internationale competitie. Daarnaast concurreren 40 eindexamenfilms van de filmscholen in de Next Generation-competitie.

In de nationale competitie vind je behalve veel Franstalig werk ook enkele Vlaamse titels. Zo is er de première van SAINT HUBERT van Jules Comes – die eerder al eens het Brussels Short Film Festival (BSFF) won met Dit Is Roland – waarin Wim Opbrouck en Wouter Hendrickx de hoofdrollen spelen. De film is geïnspireerd op de legende van Sint Hubertus, patroonheilige van de jagers, en gaat over een confrontatie tussen een robuuste jager en een politieagent die verloren loopt in een voor hem volkomen onbekend woud in de Oostkantons. Opbrouck is ook te zien in DAG VREEMDE MAN van Anthony Schatteman. Hij speelt er de steun en toeverlaat van Arthur (Arend Pinoy), vader van een 7-jarige zoon. Beide mannen zijn gehecht aan hun leven als drag queen, waarbij Arthur de Ann Christyklassieker ‘Dag vreemde man’ vertolkt.

DOWNSIDE UP van Peter Ghesquière – onder andere bekend van zijn afstudeerfilm Schijn van de Maan, geselecteerd voor Cannes 2004 – won eerder al de publieksprijs op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven, en gaat over het anders zijn van een jongen die als enige in de wereld het syndroom van Down níét heeft. Ook PERFECT DARKNESS van Maaike Neuville was al in Leuven te zien. De film is geïnspireerd op het gedicht ‘Verklärte Nacht’ van Richard Dehmel en vertelt een liefdesverhaal in het decor van de machtige natuur. De winnaar van de grote nationale prijs strijkt 17500 euro op. Ook de pers mag een film belonen met 1000 euro.

Voorts zijn er in de internationale competitie twee Belgische films te bespeuren. REMEMBER ME van Fabrice Murgia gaat over de impact van een stervende vader op een filmregisseur. ON ATTEND van Dimitri Sterkens geeft kritiek op de stroeve bureaucratie waar vluchtelingen mee te kampen hebben. De winnaar van de grote internationale prijs gaat met 3500 euro lopen.

Voor de Next Generation-competitie zijn uitsluitend studentenfilms geselecteerd. Zo is er HEIMAT van Sam Peeters (RITCS) die een ironische blik werpt op het leven in Vlaamse buitenwijken. In PAUL EST LÀ van Valentina Maurel (INSAS), geselecteerd in de sectie CinéFondation op het filmfestival van Cannes binnenkort, moet de jonge vrouw Jeanne onverwacht onderdak bieden aan een zekere Paul.

Ook buiten de competities valt er heel wat te beleven op het BSFF. Tweehonderd films die niet geselecteerd zijn voor een competitie, worden thematisch opgesplitst in categorieën. Zo is er onder meer een selectie Oscargenomineerde kortfilms te zien, en een programma met kortfilms die werden bekroond op festivals zoals Berlijn, Venetië en Rotterdam.

Openen doet het festival – het sluit er ook af – in de grote Studio 4 van Flagey met een ‘best of’ van de laatste twee decennia in vijf kortfilmprogramma’s: ‘Tous à poil 1 et 2’, ‘Il était une fois il était une fois’, ‘Fabuleux destin’, ‘On connaît la chanson’.

Voor de competities werden in totaal 5410 kortfilms ingezonden uit 94 landen. 134 films overleefden de selectie. Zondag 7 mei weten we wie in de prijzen valt.

Brussels Short Film Festival, van 27 april tot en met 7 mei. Meer info vind je op www.bsff.be

BEELD: Setfoto van Wim Opbrouck in DAG VREEMDE MAN (© Kris Dewitte)

Geschreven door JOCHEN DE SMET