Brussels Film Festival gaat toch door

Ondanks een negatief devies van zowel de Vlaamse, Brusselse als Waalse overheid, waardoor de subsidies van Brussels Film Festival zijn weggevallen, gaat het festival toch door. Zij het in een andere vorm dan de afgelopen jaren, zonder competitie binnenshuis in Studio Flagey. Ditmaal ligt de focus eerder op de buitenvertoningen. Brussels Film Festival organiseert onder andere van 10 tot 23 juni een veertiendaagse waarin het enkel Europese films zal vertonen op het Heilig-Kruisplein (voor Flagey) in Elsene. Daarnaast vinden er activiteiten plaats in CINEMATEK, Théâtre 140 en de gloednieuwe White Cinema.

Brussels Film Festival informeerde eerder publiek en media over het slechte nieuws dat ze ontvingen. Toch hebben ze het hoofd niet laten hangen. Gisteren maakten ze bekend dat een nieuwe, rijkgevulde 15de editie zal doorgaan van 10 tot 23 juni. Het festival staat bekend om zijn gratis openluchtvoorstellingen op het Flageyplein (het Heilig-Kruisplein), en zal die tijdens deze veertien dagen voortzetten in samenwerking met café Belga. Op het programma van de veertiendaagse is het nog even wachten.

Ieder jaar zet het Brussels Film Festival enkele belangrijke personen voor de Europese film in de kijker. Zo vindt op 10 juni in Théâtre 140 (Eugène Plaskylaan, Schaarbeek) het 'Feest voor Yolande Moreau' plaats, ter ere van de Belgische actrice (Le tout nouveau testament, Amélie) en regisseur (Henri, Quand la mer monte). Het wordt in de woorden van BFF: "een spektakelavond die een filmster eert door te bladeren doorheen haar carrière met prestigieuze gasten, filmfragmenten, sketches, liedjes en verrassingen ... vele verrassingen". BFF zette een crowdfundingcampagne op om het 'Feest voor Yolande Moreau' - dat al was vastgelegd vóór de negatieve beslissing van de Gemeenschappen - te kunnen organiseren. Steunen kan hier.

In samenwerking met CINEMATEK organiseert Brussels Film Festival verder twee retrospectieves. De eerste, vanaf 11 juni, is gewijd aan Frans monument Jean-Pierre Melville, van existentiële gangsterfilms als LE SAMOURAÏ en LE CERCLE ROUGE. Melville (1917-1973) zou dit jaar 100 geworden zijn. De tweede retrospectieve, ingeleid door een filmles van de man zelf, vertoont elf (!) films van eregast Cédric Klapisch, waaronder CHACUN CHERCHE SON CHAT en L'AUBERGE ESPAGNOLE. Bekijk het programma hier (pagina 5 tot 7). Ook zijn nieuwe film CE QUI NOUS LIE zal het publiek in avant-premiere kunnen zien, dit in White Cinema, een gloednieuwe, futuristisch uitziende bioscoop gelegen in het pas vernieuwde Docks Bruxsel. In diezelfde zaal staat de exclusieve vertoning van de Poolse film THE ART OF LOVING (Maria Sadowska) op het programma. In Polen was de film een groot succes, in België is het nog wachten op een distributeur.

Het Brussels Film Festival presenteerde ook zijn affiche voor 2017. Na vorig jaar hulde te hebben gebracht aan Metropolis (Fritz Lang), verwijst deze affiche duidelijk naar Monsieur Hulot (tegen de achtergrond van het Flageygebouw), het bekendste personage van Jacques Tati. De tekenaar van de affiche, David Merveille, schreef en illustreerde vorig jaar nog het kinderboek Le jacquot de Monsieur Hulot, dat het Brussels Film Festival duidelijk op ideeën heeft gebracht.

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee