Anima #36 - Het is weer koekenbak in Flagey

Er worden tijdens de krokusvakantie weer pannenkoeken gebakken in Flagey Brussel. Ten minste, voor wie tijd heeft tussen de 98 voorstellingen met in totaal 279 korte en lange films van de 36ste editie van het animatiefilmfestival Anima. Openingsfilm vrijdagavond 24 februari is LOUISE EN HIVER (foto), vijfde lange speelfilm van de Franse tekenfilmer Jean-François Laguionie.

De 77-jarige auteur die het vak leerde bij Paul Grimault (Le roi et l’oiseau) zal aanwezig zijn op het festival. Hij krijgt in Flagey (korte films) en Cinematek (lange speelfilms) ook een retrospectieve. LOUISE EN HIVER, die eind vorig jaar in Frankrijk uitkwam en positief werd onthaald door de kritiek, vertelt in pasteltinten over een bejaarde vrouw die in een zelfgebouwd hutje blijft overwinteren in een verlaten badplaats. Een poëtische allegorie over leven, eenzaamheid en de dingen die voorbij zijn.

Aan nieuw Belgisch werk geen gebrek. In de reeksen ‘Dit is Belgisch’ zijn nieuwe kortfilms van professionals en studenten gebundeld. Vijfentwintig ervan lopen in competitie. Het grootste deel is voor het eerst te zien. Interessant vinden we de abstracte film THE GAP van Patrick Vandebroeck. Hij slaagt erin een kwartier lang te boeien met de confrontatie van een kubistisch ‘Mannetje’ dat in het zwart-witte woestijnlandschap liefst alles vlak heeft, versus een rood ‘Bolletje’ dat graag gaten maakt ...

Voor liefhebbers van Japanse animatie is het uitkijken naar de lange speelfilms YOUR NAME (Makoto Shinkai) en IN THIS CORNER OF THE WORLD (Sunao Katabuchi). De Japanse kortfilmmaker Mirai Mizue die de afgelopen jaren de wereld verbaasde met zijn onvergelijkbare abstracte psychedelische filmpjes geeft een lezing met Engelse vertaling over zijn werk en treedt ook als VJ op tijdens de traditionele Animeernacht (zaterdag 4 maart vanaf 21u30). Uit Zuid-Korea komt de zombie-tekenfilm SEOUL STATION (Sang-ho Yeon): bloederig en rauw, maar tegelijk een scherpe kritiek op de Zuid-Koreaanse maatschappij.

Bij de kinderfilms springen in het oog:

  • De avant-première van RICHARD THE STORK, een coproductie van vijf landen waaronder België (productiefirma Walking the Dog in Brussel en Genk) over de mus Richard die denkt een ooievaar te zijn;
  • Een verzameling korte afleveringen van de (ook op Ketnet lopende) avonturen van het guitige hondje Rintje. De Mechelse studio Beast Animation (Steven De Beul en Ben Tesseur) vertaalde de creatie van de Nederlande kinderboekenauteur Sieb Posthuma in stop-motion animatie;
  • Een compilatie filmpjes opgebouwd rond de internationaal bekroonde kortfilm Mannetje Tak (Stick Man) van de bij Magic Light Pictures in Londen werkende Vlaming Jeroen Jaspaert.

Verdere ingrediënten zijn onder meer hernemingen van lange speelfilms voor kinderen (’s namiddags) en volwassenen, een focus op Italië en eentje op Portugal, ontmoetingen met diverse specialisten en niet te vergeten de internationale kortfilmcompetitie. Opmerkelijk is dat een van de acht vertoningen van deze competitie (met name Best of Shorts 7) volledig gevuld is met documentaires in animatievorm. Anima poogt ook dit jaar de liefhebbers van álle soorten (kwaliteitsvolle) animatie tevreden te stellen. En te oordelen naar de opkomst wordt dat op prijs gesteld. Vorig jaar waren er 42000 bezoekers, waarvan 12000 in de ‘decentralisaties’ in Vlaamse en Waalse steden.

Anima loopt van vrijdag 24 februari tot zondag 5 maart. Alle info: www.animafestival.be. Filmmagie mag tickets weggeven voor LOUISE EN HIVER op 2 maart (19u30) bij Flagey. Wie wilt komen, stuurt een mailtje naar info@filmmagie.be. Je mag ook vermelden of je abonnee bent van Filmmagie.

Geschreven door LUK MENTEN