ABC Cinema blijft!

450 donateurs hebben samen 58 000 euro overgemaakt om de ABC Cinema in Brussel te redden. De redders ondertekenen binnenkort het huurcontract en maken de zaal gebruiksklaar voor nieuwe projecten. De stichting CINEACT heeft met andere woorden haar doelstelling bereikt.

Toen de organisator van het Filmfestival Offscreen, Dirk Van Extergem en zijn kompanen in maart de stichting CINEACT oprichtten, zagen ze zich voor een grote uitdaging geplaatst: tegen eind april 60 000 euro inzamelen om de voormalige seksbioscoop ABC Cinema in hartje Brussel (niet ver van De Brouckère) te laten voortbestaan. Als bioscoop wel te verstaan! Daarvoor riepen ze al op Offscreen op tot donaties, waar velen tot verbazing van CINEACT zelfs meteen naar de portefeuille grepen. Ze organiseerden een benefiet in Leuven, maakten een filmpje dat in verscheidene cinemazalen in Brussel voor elke vertoning te zien was en riepen via sociale media zo veel mogelijk mensen op om steun. Halfweg april was bijna de helft bereikt, op vierentwintig april toonde de rekening zo’n 47 000 euro. Nu ze apetrots genoeg geld ingezameld hebben om een jaar huur, belastingen en andere kosten te financieren, begint fase twee van hun plan: De zaal moet terug gebruiksklaar worden en openstaan voor nieuwe culturele projecten.

Welke kunstprojecten dat zullen zijn, valt nog te bezien. Enkele weken geleden zei Wim Castermans, een van de stichtende leden: “Het zal niet moeilijk zijn om deze zaal opnieuw te gebruiken. Ze is er klaar voor, we moeten niet zo veel restaureren.” Het is de bedoeling dat de huur voor de volgende jaren betaald kan worden met de opbrengst van die nieuwe activiteiten. Dat wordt een heuse opdracht. Volgens Castermans is dat best haalbaar. “We hebben gewoon die start nodig, daarna kunnen we het voortbestaan van de zaal zelf vrijwaren.” De activiteiten kunnen elke mogelijke vorm aannemen: zoals muzikaal of theatraal, maar in de eerste plaats wil CINEACT de cinema blijven gebruiken voor cinematografische projecten.

Het “krankzinnige project”, aldus Van Extergem, is nu dus realiteit. ABC Cinema wordt (althans voorlopig) geen gezichtsloze snackbar en vervoegt het rijtje van bioscopen in de problemen niet, maar wordt een ontmoetingsplaats voor kunstbeleving. De steunactie blijft lopen: bijdragen die nu nog geleverd worden, zullen dienen voor de eerste werken die nodig zijn om de zaal spoedig te openen. Deze maand wil CINEACT een opendeurdag organiseren zodat het publiek de unieke cinema in hartje Brussel kan leren kennen.

CINEACT heeft trouwens de wens uitgesproken om in de toekomst ook voor andere bedreigde cinemazalen inzamelacties te organiseren. De leden zijn door dit succesverhaal in ieder geval optimistisch en gesterkt door de grote respons van het publiek. Info: www.abc-cinema.be

Geschreven door WOUTER SPILLEBEEN
 
onomatopee