Cinemagie

Nieuws

Wegens stopzetting van onze subsidies waren we vanaf 2014 genoodzaakt het tijdschrift CineMagie (tijdelijk) stop te zetten. We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen, en hopen jullie snel goed nieuws te mogen brengen. 

CineMagie

Het studietijdschrift CineMagie graaft bodemloos diep en poogt met een doordachte filmkritische benadering en messcherpe beeldanalyse de cinefiel, filmpedagoog, filmvormer of filmvorser te informeren, te stimuleren, te vormen. Kortom: comme il faut.

PROFIEL
CineMagie ontstond in 1962 als Cedoc-film en ging daarna onder de naam van Mediafilm door. In 1998 werd het blad omgedoopt tot CineMagie, Driemaandelijks Filmstudietijdschrift voor Filmkunst en Beeldopvoeding (nu: voor Filmkunst en Mediawijsheid). CineMagie streeft naar een duidelijk profiel, naar een unieke plaats in het Vlaamse film- en medialandschap. Leidraad is een doordachte filmkritische benadering, altijd vertrekkende vanuit een scherpe beeldanalyse. De titel CineMagie is een ode aan de magische kracht van het filmische beeld. Deze magie promoveert kijkers tot cinefielen; toeschouwers kunnen zo door beelden worden geboeid dat ze er als het ware gevangenen van worden. Meteen een uitnodiging om dankzij ons filmblad de rijkdom en verscheidenheid van een authentieke beeldcultuur te ontdekken...

DOELPUBLIEK
CineMagie informeert, stimuleert en vormt de filmliefhebber, de filmpedagoog, filmvormers- en vorsers tot een boeiende en verantwoorde beeld- en filmopvoeding. Op hun beurt stimuleren ze jongeren om de impact van het beeld in onze huidige beeldcultuur over te dragen. CineMagie is als ondersteunend materiaal en als heus filmdossier voor docenten Film, Media en Esthetica niet langer weg te denken. Ookis er aandacht voor film binnen andere vakken, Frans bijvoorbeeld. Cinemagie werkt immers al vijf jaar samen met de Week van de Franse Film (www.weekvandefransefilm.org).

UITSTRALING
CineMagie wil wortels en vertakkingen aanwijzen van stromingen en tendenzen in de cinematografie. Zowel vanuit een artistieke als een filmeducatieve invalshoek gaan we op zoek naar de krachtlijnen van het filmmedium. CineMagie speelt een belangrijke rol in het meewerken aan en publiceren van innoverend filmstudie- en vorserswerk van nieuwe generaties aan onze universiteiten gevormde publicisten. Hun wordt eveneens een ideaal forum aangereikt.

INHOUD
Spraakmakende essays, rijkelijk gestoffeerde filmrecensies, lesdossiers, diepgravende analyses, achtergrondartikels, enz. Alle bijdragen bevatten concrete filminformatie- en duiding en maken de lezer vertrouwd met de kleurrijke waaier van filmcultuur op cinematografisch, vorminhoudelijk en cultureel-filosofisch vlak. Met artikels gaande van een uitgebreide bespreking van originele muziekvideo’s, recensies van Vlaamse films tot het werk van Sergej Eisenstein en François Truffaut... Filmkritiek moet zo integer mogelijk zijn; elke criticus stelt zich bescheiden en correct op t.o.v. de film en zijn makers. Vanuit een dergelijke positieve ingesteldheid met open vizier aan filmkritiek doen is een hele opgave. De uitdaging van het redactieteam is bijgevolg het leggen van accenten op kwaliteit en waarden in de filmkunst.

INHOUD CINEMAGIE 282 (LENTE 2013)

portret van FREDERICO FELLINI (Gorik Lindemans)

gedicht: DROOM VAN EEN SPEELFILM (Patrick Auwelaert)

actueel: LORE (Evelien van Vessem); HANNAH ARENDT (Fabian Van Samang); HENRIC (Evelien van Vessem)

films: WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN met lesmateriaal (Johan Simons)

regisseurs: LEWIS MILESTONE (Luc Rasson); JACQUES TATI (Johannes De Breuker); GODARD & BRESSON (Johannes De Breuker); SIDNEY LUMET (Renaat Vandekerkhof); MIGUEL GOMES & PEDRO COSTA (Ruben Demasure); EISENSTEIN (39) (Bruno Bové)

documentaire: FILOSOFIE VAN GESLOTEN OGEN (Jan-Pieter Everaerts)

festivals: IFFR 2012 (Muriël Andrin)

boeken: CULT CINEMA & IN AND OUT OF BRUSSELS (Bjorn Gabriels)

NABESTELLEN OUDERE NUMMERS

Stuur een mailtje naar info@filmmagie.be met uw naam en adres en de vermelding van de nummers die u wilde ontvangen. Na betaling ontvangt u de exemplaren.

In CineMagie 277: interview met Michel Hazanavicius, regisseur van de veelvuldig bekroonde The Artist; uitgebreid interview met acteur Johan Leyssen over zijn filmcarrière, de geschiedenis van de Russische animatiefilm...

CineMagie verschijnt vier keer per jaar. Het blad telt 112 pagina’s. De oplage bedraagt 1000 exemplaren. In 2013 was CineMagie aan haar 52ste editie toe.